Bontás és építés, avagy a munka mocskos része

Utolsó blogposztom lassan négy éve íródott, szóval erős kétségeim vannak azt illetően, hogy egyáltalán tudom-e hogyan kell ezt a blogírás dolgot csinálni. Arra gondoltam, annak érdekében, hogy a dolgok kontinuitását ne szakítsuk meg, ott folytatom, ahol abbahagytam: a pasaréti lakásom felújításánál. SPOILER ALERT: azóta elköltöztünk 😀

Mint az a korábbi bejegyzésben látszott, a lakás elképesztően lerohadt állapotban volt, mivel korábban önkormányzati bérlakás volt, és a szomszédok sztorijai alapján egy alkoholista nő és a félbűnöző pasija laktak benne. A nő a történetek szerint néha a lakás előtti füves területen fetrengett félmeztelenül részegen, majd egy ponton állítólag elűnt, ezek után pedig a pasi hajléktalanoknak adott ki a lakásban matracokat. Legalábbis ilyen történeteket regéltek a szomszédok. Persze ezt mi mind nem tudtuk, mikor megvettük egy ingatlanforgalmazó cégtől a lakást.

Egy kis emlékeztető az eredeti állapotokról (a korábbi posztot ITT találjátok):

A fürdőszoba felújítás előtt
A jövendőbeli hálószoba ablaka – a sarokban az ázásnyom egy rossz esővízelvezetésnek volt köszöntehő, amit javítottunk
A bontásra került kamra a bejárati ajtó mellett

Első terveim alapján két hálószobát alakítottam volna ki, és egy nappali-konyhát, de aztán jobb belátásra tértem, és a lakás adottságait figyelembe véve arra jutottam, hogy elég lesz egy nagyobb hálószoba, melyet a nappali-konyha-előszoba-ebédlőtől egy üveges-térelválasztós ajtó megoldással választok le. Emögött a fő megfontolás az volt, hogy a hálószoba délkeleti tájolásával nagyon világos volt, ám a nappali-konyha rész ablaka a relatíve közelben lévő szomszéd házra nézett. Ezért a nappali részt úgy lehettett sokkal világosabbá tenni, ha az üveges térelválasztóval lehetővé tettem a fény akadálytalan áramlását. Ezáltal amúgy a térérzet is sokkal jobb lett.

Három év ottlakás távlatából azt tudom mondani, hogy a koncepció tök jó volt, de a homeofficeolós covid élettel a 2019-es tervezéskor nem kalkuláltam, és azért volt pár alkalom, mikor Isti meetingelt én meg true crime documentary-t néztem a nappaliban, és jobb lett volna, ha egy jobban hangszigetelő valami van a két szoba között. 😀 Ennek ellenére a fényügyi adottságok miatt most sem csinálnám máshogy ezt a megoldást, de költözés után az új helyen újfajta módon értékelem az ajtókat (főleg mivel beköltözés után hat hétig még itt sem voltak). Ezt a térelválasztót kedvenc asztalosom, Endre készítette, örök hála neki ezúton is!

Visszatérve a felújításra: először kiszedtünk minden létező falat, aztán kiszedtük az egész padlót is kb 20 cm mélységben. Aztán kiszedtük az összes ablakot és a rémes rácsokat is.

Az új szerelőbeton és az új ablakok bontás után
A szomszéd felőli oldalon Silka előtétfal épült – ennek az akkusztikai tulajdonságai nagyon jók – nem is hallottunk semmit.
Válaszfalak és az ablak alatti rész felfalazása ytongból történt

Először az ablakok kerültek be, ez már elég nagy változás volt, végre már nem volt „a börtön ablakába soha nem süt be a nap” érzése az embernek. Az üveges biztonsági bejárati ajtóm Erdélyből érkezett <3 Aztán nulláról új rétegrendet csináltunk a padlón, előtétfalat tettünk a határoló falakra (részben a hangszigetelés miatt, részben hogy a totál görbe  falakat kiegyenesítsük). A mennyezet is annyira hullámos volt, hogy végül álmennyezetet is építettünk. Volt teljes villany- és vízszerelés, szóval röviden és velősen megfogalmazva tégláig visszabontottunk, majd újraépítettünk mindent, a külső falakon kívül semmi nem maradt érintetlenül.

Az új bejárati ajtó
Állnak az új falak
Készül az álmennyezet
Első réteg festés után
A térelválasztó pácolás előtt
Az éjjelilámpák már fenn
És a gyönyörű svédpadló is bekerült

A földre fehérre pácolt svédpadló került. A fürdőben mikor megláttam az Equipe egyik csodaszép csempéjét, elvesztem, és tudtam, hogy erre van szükségem. Ehhez választottam egy csendes cinkost a Cifre burkolatai közül, ami szépen ellensúlyozta a mozgalmas, sötét színű Equipe csempét, ami egyértelműen a fürdő fókuszpontja volt.

A csempék

A lámpák szempontjából én már régóta rá vagyok pörögve a sárgarézre, szóval ezt sok helyen behoztam, és a másik kedvenc kiegészítő, teret mélyitő színemmel, a feketével kombináltam (oké, tudom a fekete nem szín, de akkor is szeretem 😀 ). A lakásból elsők között a konyha fogantyúk voltak meg, ami pedig fekete-réz és a kedvenc részletem talán az egész lakásból, de ez már a következő poszt témája lesz szerintem 😀