Szomorkás kezdetek: így kezdődik egy felújítás

Nemrég készült el legújabb munkám, egy 35 négyzetméteres kislakás az Oktogon közelében. A következő két posztban bemutatom a kezdeti állapotot, az inspirációkat és az elkészült lakást is, szóval ha nem akartok lemaradni, kövessétek a blog Facebook oldalát!

A lakás ír tulajdonosai eddig is kiadták a lakást, és a továbbiakban is ez volt a cél, de mivel a házban tetőtérbeépítés történt, a lakás falai berepedeztek. Ezeket a hibákat a tetőtérbeépítés kivitelezője javította volna, de a tulajdonos úgy gondolta, ha már lúd, legyen kövér, és legyen teljes felújítás a lakásban. Úgy gondolta, hogyha a ház és a lakás is teljesen fel lesz újítva, sokkal jobb hozamot fog hozni a kiadás mint felújítás nélkül. A terv amúgy bejött, és bár a ház teljes befejezéséig még hátra van néhány hónap, de a lakásba a befejezést követően szinte azonnal beköltözött az új bérlő.

A lakás elég szomorú állapotban volt, minimál bútorzat és elképesztő mocsok, főleg a fürdőben, a konyhában pedig még a mosatlan edényeket is otthagyta az előző bérlő… be kell valljam, amikor ilyeneket látok, mindig meglepődök, hogy lehet így élni (és az igényesség nem pénz kérdése). Szerencsére nem tartottunk meg semmit szóval a kosz ment a sitt közé. A használható bútorokat egyébként nem szoktuk kidobni, van amikor eladjuk őket, van amikor valamelyik munkás lecsap rájuk, van amikor egyes dolgokat fel tudunk használni, most is ez történt.

Stílusban két opciót ajánlottam a tulajdonosoknak:

1. Visszafogottan elegáns-klasszikus, romantikusabb hangulat

modern klasszikus lakberendezés

Mivel ez a lakás egy tipikus pesti bérházban van, ahol vannak szép eredeti ajtók meg nagy (3,6m) belmagasság, ráadásul az ablakokon spaletták vannak, az első opció ezt a klasszikus alapot nem csak megtartotta volna, hanem rá is erősített volna a konyha és a beépített szekrények klasszikus osztású ajtajaival. Klasszikus hangulatú falpanelek is készültek volna, mindez szép világos alapot biztosított volna a berendezés szintén szolid, világos színéhez, melyet egy-egy sötétebb kontraszt folt tört volna meg.

A sok feltételes módból gondolom rájöttetek, hogy nem ez az opció valósult meg hanem a a kettes számú verzió:

2. A “zöld” téma: sötétzöld, fa, natúr anyagok és sok fehér

Itt is meg akartuk tartani az eredeti alapokat, de sokkal több modern, eklektikus elemmel akartuk kombinálni őket a bútorok terén, a beépített szekrények és a konyha frontjaiban pedig a teljesen sima fehér mellett tettük le a voksot. Kontrasztként néhol a fekete bukkan fel, illetve néhány helyre egy kis rezet is becsempésztem. A sötétzöld témába szerencsére azonnal beleszerettek a tulajok, és a további bútorterveim is gyakorlatilag változtatások nélkül hagyták jóvá.

A következő posztban jövök a bútorozási tervvel, és néhány kivitelezés közbeni képpel 🙂